...

    Ένας γιόγκι στην Αθήνα

    «Γεννήθηκα το 1981 στο Παλαιό Φάληρο στην Αθήνα. Είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος του μέσου όρου, με αναζητήσεις από μικρός. Σπούδασα τουριστικές επιχειρήσεις και ασχολήθηκα για κάποια χρόνια με αυτό. Η μεγάλη μου αγάπη, όμως, ήταν οι θεραπείες και το μασάζ. Ξεκίνησα λοιπόν να κάνω μασάζ, αγιουβερδικό παραδοσιακό ινδικό μασάζ και αυτό το μονοπάτι με οδήγησε στη συνάντησή μου την Kundalini γιόγκα.
    Εκεί συνειδητοποίησα πολλά πράγματα για μένα, πολλά πράγματα για τον κόσμο, πολλά πράγματα για την ίδια την φύση. Περισσότερο όμως απ’ όλα συνειδητοποιείς ότι είναι μια τεχνική την οποία δεν μπορείς να την κρατήσεις για τον εαυτό σου. Σε καλεί η ίδια η διδασκαλία να την μοιραστείς. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον παραδίδω μαθήματα».

     

    Τι είναι η Kundalini yoga;
    H λέξη Kundalini βγαίνει από την λέξη Kundal που σημαίνει «μπούκλα από τα μαλλιά του αγαπημένου». Όλες οι φιλοσοφίες, όλες οι θεωρίες, είτε θρησκευτικές είτε εσωτερικής αναζήτησης έχουν σαν σκοπό την αφύπνιση της ολότητάς μας. Η Kundalini, λοιπόν, είναι αυτή η ενέργεια η οποία όταν αφυπνιστεί στο ανθρώπινο σώμα δίνει την αίσθηση της επίγνωσης. Έχεις το αισθητηριακό σου σύστημα πλήρως αναπτυγμένο, τον νου σου πλήρως ανεπτυγμένο και επομένως το σώμα σου σε πλήρη έλεγχο. Οπότε γνωρίζεις και ποιος είσαι και τι δράσεις κάνεις μέσα στη μέρα σου. Η Kundalini σαν τεχνική είναι χιλιάδων ετών, χάνεται στα βάθη των χρόνων. Λόγω του ότι είναι μια τεχνική που σου δίνει πολλές δυνάμεις και αποκτάς εσύ τον έλεγχο της ζωής σου, διδασκόταν σε κλειστούς και μικρούς κύκλους. Μέχρι το 1969 όταν ο Yogi Bhajan αποφάσισε –τον κάλεσε η διδασκαλία η ίδια– να πάει στην Αμερική και να ανοίξει την διδασκαλία στον δυτικό κόσμο.

    Τι εννοείς τον κάλεσε η διδασκαλία;
    Εννοώ ότι τον έφερε η ίδια η ζωή με έναν τρόπο από τον Καναδά στο Λος Άντζελες την περίοδο των χίπις. Συνειδητοποίησε ότι είναι μια εποχή ευαίσθητων ψυχών που δεν έχουν από πού να πιαστούν και πώς να οδηγηθούν οι ίδιοι στο μονοπάτι της ψυχής τους. Αυτός ήταν και ο λόγος κατά τον Yogi Bhajan που το κίνημα αυτό το είχε ρίξει στα ναρκωτικά. Για να αποκτήσουν δηλαδή μια ψευδαίσθηση του δρόμου της ψυχής τους. Έτσι λοιπόν αισθάνθηκε το κάλεσμα της ίδιας της διδασκαλίας – να είναι εκεί και από εκεί να αρχίσει να μοιράζει την διδασκαλία στο δυτικό κόσμο. Η Kundalini -όπως έλεγε και ο Yogi Bhajan- είναι μια τεχνική για τον σύγχρονο άνθρωπο. Για τον άνθρωπο που θέλει να έχει οικογένεια, μια επιχείρηση. Για αυτόν που θέλει να είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας. Έτσι μπορείς να δουλέψεις ακόμα και 11 λεπτά μέσα στη μέρα και να δεις αποτελέσματα.

    Εμπορευματοποιήθηκε δηλαδή;
    Κατά τη γνώμη μου όχι. “Δυτικοποιήθηκε” για να την γνωρίσει ο κόσμος, συστηματικοποιήθηκε έτσι ώστε να χωρέσει στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η ουσία της παραμένει αρχαιοτάτων χρόνων. Αν θες πραγματικά να εμβαθύνεις θα δουλέψεις όπως δούλευαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Ακόμα και αν δεν μπορείς ή δεν θες να το κάνεις αυτό, να εμβαθύνεις δηλαδή πολύ, η Kundalini σε βοηθάει, σε μεταμορφώνει. Ένα μάθημα να κάνεις σου δίνει κάτι, σε πάει κάπου.

    Δεν είναι απλά γυμναστική;
    Είναι εμπειρική η απάντηση. Πρέπει να κάνεις ένα μάθημα για να το καταλάβεις. Δουλεύεις σίγουρα με το σώμα σου, αλλά με έναν συγκεκριμένο τρόπο που ακόμα και όταν είσαι αδαής τελείως, κατευθύνεται η ενέργεια μέσα σου σε συγκεκριμένα κανάλια και σε συγκεκριμένα σημεία. Συνειδητοποιείς τον εαυτό σου με έναν διαφορετικό τρόπο. Αυτό από μόνο του ξεπερνάει το σωματικό επίπεδο μόνο.

    Σε έχω δει μόνο με το τουρμπάνι και αυτά τα ρούχα. Εσύ τώρα αισθάνεσαι και είσαι γιόγκι;
    Πολύ μεγάλη κουβέντα. Είμαι στο δρόμο του να βρω τον γιόγκι μέσα μου. Τις περισσότερες φορές δεν φοράω το τουρμπάνι εκτός σπιτιού, αλλά δεν μπορώ να ξεκολλήσω τα μούσια και τα μαλλιά μου. Γενικά, επιδιώκω να φοράω ανοιχτόχρωμα ρούχα και πολλές φορές κυκλοφορώ και έτσι.

    Σε κοιτάνε περίεργα τότε;
    Σαφώς, ναι. Το τουρμπάνι το φοράω γιατί μου θυμίζει την έννοια του θεού μέσα μου και μέσα σε όλους τους ανθρώπους. Οι υπόλοιποι επειδή ζούμε σε έναν δυτικό κόσμο νομίζουν όταν βλέπουν έναν με τουρμπάνι ότι κουβαλάει βόμβες πάνω του.

    Στο στενό σου κύκλο; Η οικογένεια σου; Πώς το βλέπει όλο αυτό;
    Όλα έγιναν σταδιακά. Η γιόγκα σαν τεχνική σε μεταμορφώνει. Η μεταμόρφωση αυτή έρχεται βήμα-βήμα. Έτσι και εγώ ήμουν ένας άνθρωπος ‘φυσιολογικός’ που μέρα με την μέρα εμβάθυνε στη διδασκαλία και στην προσωπική μου εξέλιξη. Αυτό με έφερε σε αυτό που είμαι σήμερα και δεν ξέρω και που θα καταλήξει. Υπάρχει σίγουρα μια αμφιβολία και μια αμφισβήτηση γιατί ζούμε σε μια Χριστιανική κοινωνία και είναι κάτι άγνωστο. Οι γονείς μου ας πούμε βλέπουν την καθημερινότητά μου συνειδητοποιούν ότι αυτό που κάνω είναι πραγματικά ωραίο αγνό και ανθρώπινο.

     

    Για σένα είναι κάτι θρησκευτικό όλο αυτό;
    Η γιόγκα και κυρίως η Kundalini γιόγκα, σου καλλιεργεί τον θρησκευτικό νου. Εγώ με την Kundalini έγινα περισσότερο Χριστιανός Ορθόδοξος απ’ όσο ήμουν πριν. Και συνειδητοποιώ ότι και η βάση του Χριστιανισμού ακόμα και ο Χριστούλης μας ήταν ένας άνθρωπος που κατά πάσα πιθανότητα έκανε τους διαλογισμούς του, την πραναγιάμα του (ασκήσεις αναπνοών), την άσκησή του.

    Δεν είναι μια πρακτική που αποκλείεται δηλαδή από τα διαφορά θρησκευτικά πιστεύω;
    Όχι, είναι τεχνική που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στους άθεους. Φτάνει ο κάθε ένας στο βάθος και στο επίπεδο που θέλει να φτάσει. Η προσωπική μου εμπειρία και σαν μαθητής και σαν δάσκαλος, είναι ότι για άλλο λόγο ξεκινάς να κάνεις Kundalini και τελικά συνειδητοποιείς ότι άλλος είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεσαι σε ένα τμήμα. Κάτι σε φέρνει όταν είσαι έτοιμος να εμφανιστείς μπροστά στην διδασκαλία και όχι στον δάσκαλο, και αυτό είναι το όμορφο με αυτή την τεχνική. Τώρα που θεωρητικά ζούμε στην Υδροχοϊκή εποχή δεν έχουμε έναν δάσκαλο. Τον Guru που είχανε κάποτε. Όλοι είμαστε δάσκαλοι και όλοι είμαστε μαθητές και έχουμε μια τεχνική με την οποία ισορροπούμε τον δάσκαλο και τον μαθητή μέσα μας.

    Πώς είναι η καθημερινότητά σου; Πώς είναι ένα 24ωρό σου;
    Προσπαθώ να εφαρμόσω πράγματα που μου έχει μάθει ο δάσκαλός μου και θεωρώ και εγώ ότι είναι σημαντικά. Θα επιδιώξω να σηκωθώ μερικές ώρες πριν ανατείλει ο ήλιος. Περίπου 2 ώρες. Θα κάνω ένα παγωμένο ντους για να φροντίσω να ξυπνήσω αλλά και να αποτοξινώσω το σώμα και το νου μου. Μετά θα στρωθώ να διαβάσω ένα από τα ιερά βιβλία των Σιχ. Ο μάστερ της Kundalini, ο Yogi Bhajan, ήταν από την οικογένεια των Σιχ και έτσι χρησιμοποιούμε πολλά μάντρας (προσευχές) από αυτή την παράδοση. Συνήθως διαβάζω λοιπόν το βιβλίο του Guru Nanak τον Japjee. Είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τον Θεό σαν έννοια χωρίς να το βαπτίζει. Ξεκινάει αναφέροντας ότι ο Θεός είναι ένας, είναι αληθινός και το όνομά του όπως και να το πεις είναι ένα. Δεν έχει σημασία αν είσαι Χριστιανός, Βουδιστής, ή Μωαμεθανός λοιπόν. Μετά θα κάνω σωματική πρακτική. Το κρίγια μου. Ένα σετ ασκήσεων με συγκεκριμένη σειρά σε συγκεκριμένους χρόνους που αποσκοπεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κρίγια σημαίνει τέλεια πράξη. Δουλεύει σε ενεργειακό κατά βάση επίπεδο και μετά σε σωματικό. Μετά κάνω και έναν διαλογισμό. Όλη αυτή η διαδικασία τελειώνει γύρω στις 7 με 7:30 το πρωί. Μετά έχει πρωινό. Επί της ουσίας, προσπαθώ -και δεν ξέρω αν έχει νόημα να το διαχωρίσουμε ως άνθρωπος ή ως γιόγκι- να κάνω αυτό που κάνει ένας σύγχρονος άνθρωπος, να καθαρίσει το σπίτι του και το σώμα του. Απλά αυτό που ξεχνάει ένας άνθρωπος της δύσης είναι να καθαρίσει και το υποσυνείδητό του. Αυτό προσπαθώ να κάνω. Να καθαρίσω και το υποσυνείδητό μου έτσι ώστε να λάμπω κατά τη διάρκεια της μέρας. Να βλέπω τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελα να είναι.

     

    Τι τρως;
    Χορτοφαγικά τρώω. Δεν τρώω κρέας τα τελευταία 5 χρόνια και τελευταία απέχω και από το ψάρι. Τρέφομαι με όλα τα υπόλοιπα. Στην Kundalini γιόγκα τρώμε ορισμένα ζωικά παράγωγα όπως γιαούρτι ή γάλα, γιατί αυτές οι τροφές κατεβάζουν τη φωτιά μέσα σου σύμφωνα και με την Ayuverda. H Kundalini και η Ayuverda είναι αδελφάκια. Το ένα στηρίζει το άλλο.

    Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου από το μαθητής στο δάσκαλος;
    Πολλά. Έχω πάψει να κάνω παρέα με αρκετούς ανθρώπους. Κοίτα, είναι μια ερώτηση που κρύβει παγίδα. Θέλω να πω όπως και να ’χει, και μόνο που περνούν πέντε χρόνια βιολογικά,  αλλάζεις σαν άνθρωπος. Έχεις 5 χρόνια παραπάνω εμπειρίας στη ζωή, οπότε σίγουρα κάπου σε έχει οδηγήσει. 10 βήματα παραπάνω, 50 βήματα παραπάνω, 5 βήματα πίσω δεν έχει σημασία. Με έχει, λοιπόν, φυσικά διαμορφώσει. Δεν μπορώ να σου πω πώς ή τι, αλλά αισθάνομαι καλύτερα με εμένα ή πιο κοντά σε μένα.

    Τον Umrao μπορείτε να βρείτε:
    Rahao Yoga Studio

    Για τον αποχαιρετισμό του 2014 ο Umrao ετοιμάζει αυτό το workshop:

    10806334_10205320835563038_2398010295491601752_n

    Κείμενο: Κωστής Πιερίδης
    Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος, Ίριδα Κατσούλα

     Πηγή:

     

    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ