...

    Οι 5 καλύτερες βιβλιοθήκες του Λονδίνου

    Λονδίνο και βιβλιοθήκες αν και βασικά εδώ που τα λέμε δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να μην υπάρχει στο Λονδίνο. Από την στιγμή βέβαια που η πόλη έχει μετατραπεί σε Μέκκα της εκπαίδευσης στην Ευρώπη, απέχοντας μακράν από την δεύτερη σε αριθμό φοιτητών είναι λογικό να υπάρχουν πολλές και υπέροχες βιβλιοθήκες. Μπορεί λοιπόν ένα top 5 σε απόλυτο βαθμό να μην είναι δόκιμο, γιατί πολύ απλά η φύση της κάθε επιστήμης και σπουδής το επανακαθορίζει βάσει θεματικής, αλλά εδώ είναι οι πέντε δικές μου προσωπικές αγαπημένες από άποψη υλικού, χώρων και συνθηκών διαβάσματος.

    British Library
    96 Euston Rd, London NW1 2DB
    http://www.bl.uk

    Ξεκινάω από την πιο γνωστή και την μεγαλύτερη μακράν βιβλιοθήκη του Λονδίνου (και ενδεχομένως όχι μόνο). Κεντρικότατο και ευκολοπροσβάσιμο σημείο (Kings Cross / St. Pancras), εξαιρετικοί χώροι και βιβλία για όλα τα γούστα και τις ανάγκες (14 εκατομμύρια βιβλία έχει). Οι φίλοι της British Library μπορούν να βγάλουν μια κάρτα για τις επισκέψεις τους, ενώ στους δημόσιους χώρους μπορεί να κάτσει ο καθένας για να δουλέψει (απλά πας νωρίς για να βρεις χώρο). Στην είσοδο αξίζει να παρατηρήσει κανείς το γλυπτό του Bill Woodraw “Sitting on History”. Το σαν παγκάκι ανοιγμένο βιβλίο της ιστορίας έχει μια αλυσίδα που καταλήγει σε μπάλα σαν αυτή που φόραγαν παλιότερα στα πόδια τους οι φυλακισμένοι. Η λογική είναι ότι το βιβλίο είναι ο φάρος της γνώσης από τον οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Γενικότερα ο χώρος σε εμπνέει για φουλ διάβασμα. Και πώς να είναι διαφορετικά όταν στην βιβλιοθήκη υπάρχουν χειρόγραφα από τα πρώτα έργα του Shakespeare, ημερολόγιο του Captain Cook, οι πρώτες χειρόγραφες version από μουσική και στίχους τραγουδιών των Beatles όπως Yesterday, Here, There and Everywhere. Όταν στο Readers Room (του παλιού για να τα λέμε όλα κτιρίου της British Library) έχουν αφιερώσει ώρες πνευματικής εργασίας ανάμεσα σε άλλους οι: Charles Dickens, Virginia Woolf, George Bernard Shaw, Karl Marx (έγραψε εδώ μέρος του “Das Kapital”) και Lenin (στις εκθέσεις τις βιβλιοθήκης φιλοξενείται και η πρώτη πλαστή αίτηση του Λένιν να γίνει reader της βιβλιοθήκης με το όνομα Jacob Richter).

    British Library (1 of 15) British Library (2 of 15) British Library (3 of 15) British Library (4 of 15) British Library (5 of 15) British Library (6 of 15) British Library (7 of 15) British Library (8 of 15) British Library (9 of 15) British Library (10 of 15) British Library (11 of 15) British Library (12 of 15) British Library (13 of 15) British Library (14 of 15) British Library (15 of 15)

    LSE Library
    10 Portugal St, London WC2A 2HD
    http://www.lse.ac.uk/library
    https://www.flickr.com/photos/lselibrary

    Θεωρείται (και όχι άδικα) μια από τις πληρέστερες βιβλιοθήκες ανθρωπιστικών, κοινωνικών και οικονομικών επιστημών στον κόσμο. Μια πολύ όμορφη τετραόροφη υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη. Πολλοί υπολογιστές σε κάθε όροφο, χώροι για group studies και χώροι φυσικά για διάβασμα. Μ’ αρέσει πολύ η διαβάθμιση των ζωνών, δηλαδή υπάρχει quite zone (κίτρινο χρώμα) όπου μπορείς και να πεις μια ψιθυριστή κουβέντα με τον διπλανό σου, αλλά και silent zone (κόκκινη ζώνη) που σε κοιτάνε και στο έντονο βήξιμο που λέει ο λόγος. Οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικοί (υπάρχει και ξεχωριστή IT υποστήριξη) παρότι σε γενικές γραμμές η βιβλιοθήκη είναι φτιαγμένη για τους φοιτητές του LSE. Σε περίπτωση όμως που κατόπιν αιτήσεων και διαδικασιών χορηγηθεί visitor card γίνεται προσβάσιμη επί ίσοις όροις. Τον Μάρτιο που μας πέρασε εγκαινιάστηκε η Women’s Library (το πανεπιστήμιο έχει μια παράδοση σε Gender Studies) ένα τμήμα που εστιάζει στα 150 χρόνια της σύγχρονης γυναικείας ιστορίας. Και εδώ το κλίμα σηκώνει έρευνα και διάβασμα. Από το LSE και την υπέροχη βιβλιοθήκη του έχουν περάσει ονόματα όπως: Anthony Giddens, Imre Lakatos, Karl Popper, Bertrand Russell, Paul Krugman, Χριστόφορος Πισαρίδης, George Soros (και μερικοί ακόμα που δεν ξέρω αν θέλουμε να τους θυμόμαστε). Και αν δεν θέλουμε να σταθούμε στο αμιγώς ακαδημαϊκό κομμάτι στην βιβλιοθήκη αυτή έκοβε βόλτες και ο Mick Jagger (όχι και τόσο επιτυχώς σύμφωνα με τον tutor του).

    LSE (1 of 14) LSE (2 of 14) LSE (3 of 14) LSE (4 of 14) LSE (5 of 14) LSE (6 of 14) LSE (7 of 14) LSE (8 of 14) LSE (9 of 14) LSE (10 of 14) LSE (11 of 14) LSE (12 of 14) LSE (13 of 14) LSE (14 of 14)

    Maughan Library
    Chancery Lane, London WC2A 1LR
    http://www.kcl.ac.uk/library/visiting/maughan.aspx

    Πολύ κοντά στο LSE, συγκεκριμένα προς την πλευρά του City (Chancery Lane) υπάρχει η Maughan Library, η βασική ερευνητική βιβλιοθήκη του King’s College από το 2001. Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει είναι το εντυπωσιακό κτίριο νεο-γοτθικής αισθητικής του 19ου αιώνα. Συνολικά το κτίριο (είναι πολύ μεγάλο και μπορείς να χαθείς) έχει 1250 θέσεις για διάβασμα και έρευνα. Η βιβλιοθήκη έχει πάνω από 750.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, περιοδικών και ψηφιακού υλικού (DVD). Καλύπτει σχεδόν όλες τις ακαδημαϊκές αναγνωστικές ανάγκες: Ανθρωπιστικές επιστήμες, τέχνη, νομική, κοινωνικές επιστήμες, μαθηματικά και δημόσια διοίκηση. Γενικότερα οι περισσότερες αίθουσες, σύγχρονες και εξοπλισμένες με τεχνολογία δεν σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα τόσο ιστορικό κτίριο. Όλα όμως αλλάζουν με την 12γωνη κεντρική αίθουσα, ιδιαίτερα διάσημη μετά το βιβλίο και την ταινία ο κώδικας Da Vinci, καθότι είναι οι αίθουσα που επισκέπτονται οι πρωταγωνιστές Robert Langdon και Sophie Neveu. Γενικά η βιβλιοθήκη έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετά γυρίσματα. Κυκλοφορεί και ο μύθος ότι στο round reading room γυρίστηκαν σκηνές για το γραφείο του αρχιμάγου Dumbledore στα Harry Potter, αλλά το πανεπιστήμιο επίσημα αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Φυσικά ακόμα κι έτσι η βιβλιοθήκη έχει την δική της ξεχωριστή μαγεία (τώρα που το σκέφτομαι απ’ έξω μοιάζει με το Hogwarts).

    Maughan (1 of 13) Maughan (2 of 13) Maughan (3 of 13) Maughan (4 of 13) Maughan (5 of 13) Maughan (6 of 13) Maughan (7 of 13) Maughan (8 of 13) Maughan (9 of 13) Maughan (10 of 13) Maughan (11 of 13) Maughan (12 of 13) Maughan (13 of 13)

    Canada Water Library
    21 Surrey Quays Rd, London SE16 7AR
    http://www.southwark.gov.uk/info/437/libraries_and_locations/2421/canada_water_library

    Γενικότερα το νότιο Λονδίνο (και ιδιαίτερα το παραποτάμιο) έχει αρχίσει και παίρνει τα πάνω του. Στο πλαίσιο της ανάπλασης και ανοικοδόμησης του το Borough of Soutwark απέκτησε σχετικά πρόσφατα (2011) αυτή την πολύ μοντέρνα και ιδιαίτερη βιβλιοθήκη. Ο αρχιτέκτονας Piers Gough (έχει συμμετάσχει σε αρκετά νέα έργα στο νότιο Λονδίνο) σχεδίασε μια αναποδογυρισμένη πυραμίδα από αλουμίνιο με στόχο να μοιάζει εντυπωσιακή αλλά όχι κραυγαλέα. Εσωτερικά ο χώρος έχει μια φαρδιά πλατιά υπογραφή μεταμοντερνισμού. Ενδεχομένως η αρχιτεκτονική του χώρου το επιβάλλει. Ανεβαίνεις με μια επιβλητική ξύλινη σκάλα (η οποία δεν κάνει καθόλου θόρυβο). Εξαιρετική θέα προς τα docks του Τάμεση, χρωματιστή μοκέτα, βιβλιοθήκες πρακτικές στο ύψος των ανθρώπων, παιχνίδια με το φως, άνεση στα καθίσματα, high tech εξοπλισμοί, μια ιδιαίτερη οροφή (αλλού είναι ψηλοτάβανα και αλλού όχι) και μια συλλογή βιβλίων που ξεφεύγουν από το όριο του ακαδημαϊκού (μεγάλο section με παιδικά βιβλία και ωραίος κατάλογος ταινιών). Είναι ίσως ιδανικός χώρος για να πας έχοντας συγκεντρωμένο το υλικό σου και να δουλέψεις. Και ακόμη περισσότερο θα πρότεινα μια φωτεινή μέρα γιατί τα παράθυρα προς το ποτάμι είναι αρκετά.

    Canada Waters (1 of 14) Canada Waters (2 of 14) Canada Waters (3 of 14) Canada Waters (4 of 14) Canada Waters (5 of 14) Canada Waters (6 of 14) Canada Waters (7 of 14) Canada Waters (8 of 14) Canada Waters (9 of 14) Canada Waters (10 of 14) Canada Waters (11 of 14) Canada Waters (12 of 14) Canada Waters (13 of 14) Canada Waters (14 of 14)

    National Art Library, Victoria and Albert Museum
    Cromwell Rd, London SW7
    http://www.vam.ac.uk/page/n/national-art-library/

    To V&A είναι κατά κοινή ομολογία ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία του Λονδίνου. Και στους χώρους του υπάρχει και η National Art Library. Μια βιβλιοθήκη που αν δεν χρησιμοποιηθεί ως αναγνωστήριο (το κάνουν αρκετοί φοιτητές) ειδικεύεται σε βιβλία που έχουν να κάνουν με την τέχνη: ζωγραφική, σχεδιασμός επίπλων, σχεδιασμός ένδυσης και μόδα, κεραμοποιεία και υαλοποιία, καλλιγραφία, ιστορία εμπορίου. Από τα θετικά της βιβλιοθήκης είναι ότι δεν χρειάζεσαι καν αίτηση, ή άδεια να την επισκεφτείς (απλά να αφήσεις την τσάντα σου στην είσοδο του μουσείου). Είναι ιδιαίτερα φωτεινή και έχει θέα στην εσωτερική αυλή John Madejski. Το σημαντικότερο όμως απ΄ όλα είναι το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο V&A. Ένα διάλειμμα απ’ το διάβασμα μπορεί να συνδυαστεί με μια βόλτα στις πολλές και υπέροχες συλλογές του μουσείου. Ενδεχομένως να είναι από τις ελάχιστες φορές που ένα διάλειμμα (και μάλιστα χωρίς να το καταλάβεις) μπορεί να είναι ακόμα πιο διδακτικό από την δουλειά για την οποία είσαι στην βιβλιοθήκη.

    National Art (1 of 10) National Art (2 of 10) National Art (3 of 10) National Art (4 of 10) National Art (5 of 10) National Art (6 of 10) National Art (7 of 10) National Art (8 of 10) National Art (9 of 10) National Art (10 of 10)

    Κείμενο και φωτογραφίες: Κωστής Πιερίδης

    Πρώτη Δημοσίευση:

    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ