...

    Τα Σαμερ ΝτρημΖ του Νίκου Κυριαζή

    Το να έχεις στα χέρια σου τον “πρώτο” δίσκο ενός καλλιτέχνη είναι από μόνο του κάτι σημαντικό. Όμως, αν αυτός ο “πρώτος” δίσκος ανήκει σε έναν παιδικό σου φίλο, έναν μουσικό που τον έχεις δει να δημιουργείται, να εξελίσσεται, να αλλάζει, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Από τα ακούσματα της εφηβείας, τις πρώτες νότες, τις πρώιμες ηχογραφήσεις, το μπαγλαμαδάκι στην πενταήμερη με την “Παξιμαδοκλέφτρα” που έγινε με τα χρόνια “Γκιουλμπαχάρ” και κατόπιν “Πριγκιπέσα”. Από την επιρροή της παράδοσης, των νησιών, της γιαγιάς με τα βαλς και της γιαγιάς με τα ζεϊμπέκικα, τα επτανησιακά “αλορέκια”, την βυζαντινή μουσική, την κιθάρα, το σάζι, το τραγούδι. Αυτό που για μένα έχει μεγάλη αξία είναι ότι κρατάω στα χέρια έναν δίσκο του οποίου την πλήρη διαδρομή, την διαλεκτική αναζήτηση, τις υπόγειες διαδρομές και τα πραγματικά backstage, τα έχω ζήσει κυριολεκτικά.

    Ο δίσκος εκτός από πρώτος είναι ταυτόχρονα προσωπικός – από πλευράς σύνθεση στίχου και μουσικής-  και συλλογικός – μιας και οι πολύ τον αριθμό συντελεστές συμμετέχουν φιλικά με μεγάλο ενθουσιασμό και πίστη στο όλο πόνημα. Συνολικά, η σύνθεση απαρτίζεται από 8 κομμάτια (6 τραγούδια και 2 οργανικούς – χορευτικούς σκοπούς) στα οποία συμμετέχουν 12 συντελεστές μαζί με τον δημιουργό του δίσκου Νίκο Κυριαζή. Ο δίσκος ακροβατεί μεταξύ λαϊκού και παραδοσιακού. Με υπογραμμισμένη την παρουσία του καλοκαιριού, το φόντο πάνω στο οποίο ούτως ή άλλως στήνονται οι ερωτικές αφηγήσεις των τραγουδιών, ο δίσκος αφήνει ένα ανάλαφρο και γαλήνιο άκουσμα χωρίς να του λείπει το συναισθηματικό βάθος.

    13590256_10207545489730263_4778196407812731840_n

    Πιάνο, ακορντεόν, λαούτο, βιολί, κρουστά, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμάς ντύνουν τα όνειρα του καλοκαιριού και οι: Ματούλα Φιοράτου, Ειρήνη Ζούτσου, Λυδία Μαύρου, Αδαμαντία Βλάμη, Λαμπρινή Γιώτη, Αλέξανδρος Καμπουράκης, Γιάννης Βαρβαρήγος, Νίκος Μήλας, Παναγιώτης Γρηγοριάδης, Κωστής Οικονόμου, Γιώργος Τσιμπουξής, δένουν με ήχους και τραγούδι τις συνθέσεις του Νίκου για τον πρώτο του δίσκο, που μεταξύ μας δεν θα μπορούσε παρά να είναι “καλοκαιρινά ερωτικός”.

    Μπορείτε να ακούσετε τον δίσκο εδώ:

    ΥΓ: Όποιος τυγχάνει να είναι στην Οία στις 29/07 θα έχει την ευκαιρία να παραβρεθεί στην πρώτη παρουσίαση του δίσκου.

     

     

     

     

     

    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ