Μαμά, τι είναι μουσική;

Μαμά, τι είναι μουσική;

Σήμερα η μητέρα ενός οκτάχρονου μαθητού κιθάρας μου ζήτησε ένα «τιπ».

«Το τιπ είναι το παιδί να παίζει και να πλουτίζει η φαντασία του – και να ακούει καλή μουσική» απάντησα.

«Έχεις να προτείνεις μουσική;» ρώτησε.

Αμέσως ο νους μου πήγε στο κονσέρτο του Μότσαρτ για φλάουτο, άρπα και ορχήστρα. Σκέφτηκα πως αυτό το κονσέρτο είναι τόσο υπέροχο που θα μπορούσε να είναι η πιο γλυκιά απάντηση στην ερώτηση «τι είναι μουσική;»

Ζούμε σε μια εποχή που πρακτικά η πρόσβαση σε πλήθος καταγραφών μουσικού έργου είναι υπόθεση άμεση και δωρεάν, για όσους διαθέτουν τουλάχιστον υπολογιστή, δυο καλά ηχεία και πρόσβαση στο ιντερνέτ.

Παίρνω το θάρρος να ξεκινήσω μια καινούρια στήλη με τον τίτλο «Μαμά, τι είναι μουσική;» με σκοπό να μοιραστώ εκείνες τις μουσικές που νιώθω πως απαντούν απλά ακούγοντας τις. Η αθώα αυτή ερώτηση δεν έχει παρά να απαντηθεί με τρυφερότητα και αλήθεια, ίσως καμιά φορά και τον πόνο που ξυπνάει πότε πότε το φως.

 

Σχετική αρθογραφία:

για τον Συνθέτη:

http://orxistra.blogspot.gr/2006/12/vi.html

για τα όργανα: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%BF

http://www.schools.ac.cy/klimakio/Themata/mousiki/ekpaideftika_programmata/2010_11/harp/05_10_2010_harp_text_for_programme_gr.pdf

για τον τύπο της ορχήστρας:

http://doingmusic.blogspot.gr/2014/01/pdf.html

ένα αρθρο για τη δομη των κονσέρτων του Μοτσαρτ:

http://users.itia.ntua.gr/anthony/mozart/

 

 

 

 

Υιός Θηραίων, γεννήθηκα στην Αττική Γη τον Οκτώβρη του 1982. Μεγάλωνα τους χειμώνες στον Άγιο Δημήτριο και τα καλοκαίρια στη Santa Irene· στις αντιθέσεις των καιρών, των εποχών, των τόπων, των ανθρώπων. Φως, Αέρας, Γαία σκληρή και Θάλασσα από τη μία· κλουβιά, καυσαέρια, σχολειά και γράμματα απ την άλλη· παντού γύρω μουσική: μπαγλαμάδες, πιάνα, κιθάρες, λαούτα, μπουζούκια, βιολιά, ζεμπέκικα, σονάτες, μανέδες, προσευχές. Ήρθα στον κόσμο ακούγοντας, νιώθοντας, τραγουδώντας.

Be first to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.