...

    Κι υστερα ηρθε η ανοιξη

    Περίμενα να έρθει η Δευτέρα για να κάνω την αποτίμηση της 23ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Αν υπάρχει κάτι απτά καθολικό που να κυριαρχεί στην σκέψη μου είναι ότι η διαιτησία ήταν σε γενικές γραμμές ο καθοριστικός παράγοντας της αγωνιστικής. Είναι όμως δύσκολο να ξεχωρίσεις την βλακεία, από την ανικανότητα και τον ενδεχόμενο δόλο.

    Ποιητικά: «Ο Παμπορίδης πέναλτι, ο Πάρα μια βουτιά, ο Αστέρας κάνει θραύση με όπλο την κλοτσιά. Και πάνω στα πηγάδια η Πόρσε Λάμπρος Χούτος εμάρσαρε ξανά».

    Έχουμε και λέμε: Το ντέρμπι, κάτω από τις αξίας 4ων δις ευρώ σιδεριές του Καλατράβα, μεταξύ ΑΕΚ-Themistoklis και marfinόπληκτου-Παναθηναϊκού έληξε 1-1. Οι πράσινοι που ισοφάρισαν με την κεφαλιά του Έλντερ Πόστιγκα (78’) το γκολ-πέναλτι του Ριβάλντο (67’) απέκτησαν ελαφρό προβάδισμα στην κούρσα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και όταν λέμε κούρσα, εννοούμε βάδην παλαιμάχων. Το πέναλτι ήταν οφθαλμαπάτη του κατά τα φαινόμενα (θυμίζουμε διαιτησία στο Πανιώνιος-Ολυμπιακός) γαύρου Παμπορίδη. Το γεγονός ότι τα δυο γκολ μπήκαν από στημένες φάσεις είναι ενδεικτικό των αμυντικών προσανατολισμών αμφοτέρων ομάδων.

    Ακολουθεί ο Ολυμπιακός, (χωρίς ακόμα να ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα της κωμικής Βάλνερ πρόζας) που ήρθε ισόπαλος, επίσης με 1-1 με τον Αστέρα Τρίπολης στο στάδιο Καραϊσκάκη. Κακή η ομάδα του Λεμονή, άνευρη, αναποτελεσματική, σε ένα παιχνίδι χωρίς πολλές φάσεις, ενάντια στον εμετικό από πλευράς θεάματος αλλά αποτελεσματικό φέτος Αστέρα. Παρά την φυγή του Κάμπος οι Αρκάδες συνέχισαν να κλοτσάνε ακάθεκτοι. Άλλωστε είναι η πρώτη ομάδα σε κάρτες στο πρωτάθλημα. Τα γκολ σημείωσαν οι Σέζαρ (2’) και Καρντόζο (33’), ή αλλιώς Βαλντεράμα των φτωχών. Μήπως ενδεχομένως περνάει από το μυαλό του “σερ Τάκης δε γκρέιτ” ότι ανάλογη παρουσία στο Λονδίνο, θα σημαίνει ‘πανολεθριαμβό’; Χωρίς Λούα Λούα και Γκαλέτι ποιος θα τρέξει τους intrakomistas στην αντεπίθεση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά λείπει κι ο Ρέτζιτς, παίκτης που έχει αφήσει ιστορία με την κόκκινη φανέλα στο νησί.

    Στην Λιβαδειά, κατά πάσα πιθανότητα από την νέα σεζόν, καμάρι της πόλης θα αποτελούν μόνο τα ηδονικά σουβλάκια της, μιας και ο Λεβαδειακός δεν δείχνει ικανός να αποφύγει τον υποβιβασμό. Χθες, ο ΟΦΗ του Παράσχου, και το τονίζουμε αυτό, πέρασε δια περιπάτου από το χωράφι-γήπεδο των Βοιωτών με σκορ 0-3. Σφακιανάκης (21’), Πετρόπουλος (27’) και Γκέρμπερ (63’) τα γκολ των νικητών. Το παράρτημα της Motoroil μάλλον θα κακοποιεί τον θεσμό και του χρόνου.
    Στον Κάμπο της Λάρισας, η βυσσινή θύελλα του Πηλαδάκη που πλέον απολαμβάνει την κλάψα του πρώτου γύρου, ο διαιτητής τα έκανε όλα. Ο Φακούντο Πάρα σαν άλλος Μάικλ Τζόρνταν (δεν σκέφτομαι καν την ενδεχόμενη σύγκριση με την roulette του ζιζού) πήγε να κάνει ένα ένδοξο crossover μέσα στην περιοχή του Ηρακλή στις καθυστερήσεις του αγώνα. Του’ ρθε μια ξαφνική ζαλάδα μια σκοτοδίνη ρε παιδί μου και ξαπλώθηκε φαρδύς πλατύς πάνω στον αμυντικό του ‘γηραιού’ Γιαννούλη. Η ετυμηγορία: Πέναλτι και θάνατος δια απαγχονισμού για τον αμούστακο Γιαννούλη από τον ακριβοδίκαιο ‘Σπάθα- Σπίθα’. 1-0 από τον Ζουράφσκι και «μόνος του το πέρασε κ’αυτό» ο αοιδός και επιχειρηματίας Antoni Πεμο-Ρέμο. Κάτι σαν Πομοντόρο ένα πράγμα.

    Το ‘φοβερό’ του δηλητήριο μετέδωσε στην Βέροια ο ‘die hard anthology’ Απόλλων Καλαμαριάς. Όπως και να το κάνουμε το έχει ο Απόλλωνας να φορτσάρει στο τέλος. Αν δε, δεν αφαιρεθούν οι βαθμοί από το αν μη τι άλλο νικηφόρο παιχνίδι απέναντι στους ‘μπατσόγαυρους’ τότε οι Πόντιοι θα είναι εδώ και του χρόνου. Ευχόμεθα, διότι είναι γραφικοί σε βαθμό αμέριστης συμπάθειας. Όμορφο γκολ-κεφαλιά από τον Μπάρκογλου (50’). Στο τέλος του ματς η Βέροια θα μπορούσε να πάρει τον βαθμό αλλά στάθηκε άτυχη, έχοντας μεγάλη ευκαιρία με τον Μπικόφσκι και δοκάρι με τον Κριβοκάπιτς. Είναι πάντως ακόμα μέσα στο παιχνίδι της παραμονής.

    Στο Χαριλάου- τι να μας πει κι ο Βικελίδης, την ένδοξη σκουληκοφωλιά της συμπρωτεύουσας ο Άρης του αγαπητού Σερβονταλάρα νίκησε με σχετική ευκολία τον φοβισμένο Ατρόμητο. Οι κίτρινοι έδειξαν ικανοί να καπαρώσουν την 4 θέση της κατάταξης αφού δύσκολα χάνουν βαθμούς στην έδρα τους. Ο Όγιος με τις ανταύγειες του, γύρισε σε ένα γήπεδο όπου έστω και λίγο λατρεύτηκε, με μια ομάδα εμφανώς κατώτερη των περιστάσεων. Κόκε (31’) και Αμορόζο (71’) έβαλαν το τόπι στο κιτρινόμαυρο πλεχτό. Αξιοσημείωτα του αγώνα: Δηλώσεις Μπάγεβιτς σε άπταιστα Ελληνικά για ακόμη μια φορά.

    Στο παραθαλάσσιο Παγκρήτιο ο ΠΑΟΚ για άλλη μια φορά έδειξε γιατί τα τελευταία χρόνια κάπου κόβει η μαγιονέζα. Όταν ο δικέφαλος του Βορρά παίζει στον Νότο, ή βασικά οπουδήποτε εκτός Τούμπας γίνεται μια μικρή και τοσοδούλα ομαδίτσα. Τα κοπέλια του Εργοτέλη σκόραραν δις, με τους Τζούνιορ (60’) και Γραμμόζη (81’), τραβώντας άσσο κούπα στο κατά πολλούς τελευταίο τους χαρτί για παραμονή. Φλος Ρουαγιάλ, τρία βαθμουλάκια και ευχές για ένα καλύτερο μέλλον.

    Στα πηγάδια, έπεσε μέσα η Ξάνθη. Επιτέλους νίκη μέσα στους Ακρίτες (μόλις η τρίτη) για τον ιστορικότερο της ιστορίας, σύλλογο αρρώστια, ένδοξο Πανιώνιο. Οδηγός της ‘γερμανικής’ ελέω Λίνεν «Πόρσε», ο Λάμπρος Χούτος. Πέντε τεμάχια σε επτά συμμετοχές για έναν παίκτη που πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και εμού, θεωρούσαμε τελειωμένο. Αμ δε. Ο Πανιώνιος προηγήθηκε με τυχερό γκολ του Λάμπρου (24’), η Ξάνθη ισοφάρισε με τον Λαμπριάκο (25’) για να κλέψει την νίκη ο Χούτος (63’) με χορευτικό σλάλομ τύπου Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ναι, είμαι υπερβολικός και ιερόσυλος. Όσο για τις φήμες περί Λίνεν, εγώ θα του έλεγα να μην δοκιμάσει την τύχη του σε μια ομάδα πρωταθλητισμού στην συγκεκριμένη χώρα. Είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις μπάνιο και να μην βραχείς.

    Hints and Tips:

    -Ο Αστέρας είναι μόλις η δεύτερη ομάδα, πλην Παναθηναϊκού, που πέρασε αήττητη απ’ το Καραϊσκάκη.
    -Ο Ροναλτνίνιο σκόραρε με ανάποδο ψαλίδι. Μάλιστα χωρίς να τραυματιστεί κιόλας.
    -Ο Εργοτέλης των 17 βαθμών έχει κερδίσει τους 10 από αυτούς εναντίον ομάδων της Θεσσαλονίκης.
    -Τα ‘μάνστερς’ της Λάρισας διαμαρτύρονται για τον νέο αθλητικό νόμο. Κόψτε επιτέλους το ζαμπόν.
    -Ο Τζέραρντ βαρέθηκε να περιμένει την Λίβερπουλ. Άντε στην πλατεία αγόρι μου.
    -Ο ραβίνος Ντούσαν δεν δέχθηκε ερωτήσεις στην συνέντευξη τύπου.
    -Σε ένα ματς την αγωνιστικής αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης ο Φάμπιαν Γκέρμπερ. 5 φωνήεντα ανάμεσα σε 10 σύμφωνα.
    -«Σιντιμπέ αλήτη στημένε, Κούγια μου το μαντήλι σου».
    -«Don’t Say Anything, Greece Is In Danger», προσωπικός δίσκος του Γιώργου Νταλάρα. Κυκλοφόρησε το 1989. «Μίσα Κριόλα, γάμησέ τα όλα».
    -Ο Τσίπρας μηχανάει οδηγάκι. Η Αλέκα τρακτέρ. Ο Ψωμιάδης Μερσεντέ.
    -Στο Στάμφορντ Μπρίτζ ήδη βρέχει.
    -Ωδή σε Κονσεϊσάο, Ραμπεσατρατανά, Ρονάλντο, Αϊλτον, Μάρεκ Τρέιγκιτς (για πανιώνιους μόνο), γιατί σε τούτο το ντουνιά και τα μπριζολίδια έχουν τη χάρη τους.

    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ