...

    Η Αριάδνη στην Οκτωνιά

    Ακραίο καιρικό φαινόμενο με όμορφη ονομασία. Αντικυκλώνας λέει με παγετό από την Σιβηρία. «Αριάδνη».

    Στην μυθολογία, η Αριάδνη ήταν η κόρη του βασιλιά Μίνωα και της Πασιφάης. Έτσι, συνέδεσε το όνομά της με τον μύθο του Θησέα (Νάξος), με τον Μινώταυρο (Κρήτη), και με το θεό Διόνυσο (πάλι Νάξο). Η Αριάδνη είχε την τιμητική της στα νησιά και το Αιγαίο πέλαγος: Στην Κρήτη, στη Νάξο, στη Δήλο, στην Κύπρο, αλλά και σε Αττική και Πελοπόννησο, πράγμα που υποδεικνύει ότι λατρευόταν ως θεότητα του Αιγαίου και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου (Αριάδνη < Αριάγνη = αγία).

    Και αυτή η χωρική της δοξασία ίσως να είναι ο λόγος που το φαινόμενο ονομάστηκε έτσι. Εύηχο και ύπουλο. Εδώ, κοτζάμ Διόνυσος και ερωτοτρώπησε μαζί της. Έτσι, η «Αριάδνη» σκέπασε όλη την χώρα, αλλά η κορύφωσή της ήταν στις Σποράδες, την Κύμη και την ανατολική Εύβοια.

    Με χαμηλές θερμοκρασίες και πρωτοφανείς χιονοπτώσεις (1,5 με 2 μέτρα). Μπορεί να μην έζησα τις μέρες του φαινομένου εκεί (και μάλιστα αναγκάστηκα να ακυρώσω και εκδρομή), αλλά κατάφερα να πάω στα ορεινά χωριά της Κύμης και συγκεκριμένα στο ομορφότερο εξ αυτών, την Οκτωνιά, επτά ημέρες μετά το πρώτο χιόνι. Όταν τόσο η άγρια ομορφιά του αποκλεισμού, όσο και η ταλαιπωρία που τον συνοδεύουν, έχουν απομακρυνθεί για τα καλά. Ο δρόμος είχε μόλις ανοίξει και οι δημοσιογράφοι των καναλιών – που μάλλον έχουν εξελιχθεί σε μετρ φαντασιακών διηγημάτων, με τα πολύ αστεία και εντελώς ανεδαφικά ρεπορτάζ τους – έχουν μόλις φύγει. Η «Αριάδνη» έχει λιώσει αρκετά, όμως το μέγεθος του χιονιού που έχει μείνει στους δρόμους μαρτυράει την δύναμή της. Η εικόνα που αντικρύζω είναι σαν την επόμενη μέρα μιας ήπιας χιονόπτωσης. Το χωριό ήταν προετοιμασμένο. Αντιμετώπισε με αποτελεσματικότητα την άγαρμπη και υπερβολική «Αριάδνη». Απέτυχε να αντιμετωπίσει τα παγερά σημεία των ανθρώπων που έχουν παγώσει πολύ πριν τους αντικυκλώνες και δεν λιώνουν ούτε με την βροχή, ούτε με την νοτιά. Η γη από την άλλη υποδέχτηκε την «Αριάδνη» όπως της άξιζε. Με σεβασμό στο μέγεθός της και την σοφία να κρατήσει όσο περισσότερο νεράκι μπορεί απ’ την Σιβηρική της προέλευση.

     

     

     

     

     

    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ