...

  Λεξικό Star Wars

  Θα μπορούσε να είναι ένα κανονικό βιβλίο και για την ακρίβεια έχουν προκύψει εκδόσεις Star Wars λεξικών τόσο για κάθε επεισόδιο ξεχωριστά όσο και για τις 2 διαδοχικές τριλογίες. Ας βάλουμε λοιπόν τις βάσεις και τις έννοιες του Star Wars σε μια σειρά.

  Episodes: Ο ταινίες Star Wars, πέραν του τίτλου τους έχουν και τον χαρακτηρισμό Episode που συνοδεύεται και από έναν αριθμό. Ως γνωστόν ο εμπνευστής και σκηνοθέτης του Star Wars George Lucas γύρισε πρώτα τα episodes 4 (New Hope -1977), 5 (The Empire Strikes Back – 1980) και 6 (Return of the Jedi – 1983) και μετά τα episodes 1 (A Phantome Menace – 1999), 2 (Attack of the Clones – 2002) και 3 (Revenge of the Sith – 2005). Μην ρωτάτε γιατί. Γιατί μπορούσε. Επομένως, τώρα είμαστε στην αναμονή του Episode 7 (The Force Awakens – 2015) το οποίο και σκηνοθετεί ο J. J Abbrams.

  The Force: Είναι μια μεταφυσική έννοια που ο Λούκας εισάγει από την πρώτη κιόλας Star Wars ταινία. Πρόκειται για μια Δύναμη που χαρακτηρίζει και «δένει» όλο τον φανταστικό γαλαξία του Λούκας. Μια Δύναμη στην οποία οφείλεται η ίδια η ζωή όσο και η ισορροπία του σύμπαντος. Την Δύναμη αυτή χρησιμοποιούν τόσο «οι καλοί» του Star Wars, οι ιππότες Jedi όσο και οι αντίπαλοί τους οι Sith (darkside of the Force).

  Midichlorians: Πρόκειται για μικροσκοπικές μορφές ζωής που ζουν μέσα στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών. Η Δύναμη υπάρχει μέσα από τα midichlorians και έτσι ορισμένοι οργανισμοί μπορούν να την χρησιμοποιούν. Τα midichlorians είναι σε θέση να δημιουργούν ζωή από μόνα τους.

  yoda-main

  Master Yoda: Το συμπαθητικό πράσινο πλασματάκι με τα μεγάλα αυτιά είναι ο υπέρ – Jedi των Star Wars. Εμφανίζεται σε όλες τις ταινίες πλην του episode 4 (New Hope), χαρακτηρίζεται από την άναρχη σύνταξη στις προτάσεις του, μιλάει λίγο και σοφά και όταν χρειαστεί να πολεμήσει (episode 3, στην σπουδαία μάχη με τον Ντάρθ Σίντιους) αποδεικνύει ότι όντως είναι ο αρχηγός των Jedi.

  Jedi_Council_RotS

  The Jedi High Council: Το βλέπουμε μόνο στα πρώτα episodes και πριν την επικράτηση των Sith. Είναι το συμβούλιο που όλοι οι δάσκαλοι Jedi συμμετέχουν και αποφασίζουν τις κινήσεις τους.

  Jedi Temple: Ναός που βρίσκεται στο Κόρασαντ, στεγάζεται το συμβούλιο αλλά και εκπαιδεύονται όλοι οι Jedi, οι προστάτες της δημοκρατίας του Γαλαξία.

  Mace Windu: Δεύτερος τη τάξη Jedi μετά τον Yoda. Τον υποδύεται ο Samuel Jackson και είναι ο πρώτος Jedi που αντιμετωπίζει τον Sith Lord που για χρόνια οι Jedi αγνοούσαν την ύπαρξή του. Κάπου εκεί μας αφήνει χρόνια.

  Qui-Gon-Jinn

  Qui-Gon Jinn: Δάσκαλος Jedi που εμφανίζεται στο Episode I. Μαθητής του είναι ο Obi-Wan Kenobi. Ο Qui-Gon είναι αυτός που ανακαλύπτει τον Anakin Skywalker και παρά τις αρχικές ενστάσεις του συμβουλίου αναλαμβάνει την εκπαίδευσή του η οποία εν τέλει γίνεται δουλειά του Obi-Wan Kenobi. Τον υποδύεται ο Liam Neeson και είναι μάλλον η πρώτη και μοναδική ταινία που ο Neeson υποδύεται χαρακτήρα που πεθαίνει.

  Obi-wan-Kenobi

  Obi-Wan Kenobi: Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος, αλλά είναι σίγουρα ο Jedi που έχει τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής σε όλες τις ταινίες και ειδικά στα 3 πρώτα episodes όπου και τον υποδύεται ο Ewan McGregor. Εκπαιδεύει τον φιλόδοξο και ατίθασο Anakin Skywalker και στο episode 4 εκπαιδεύει και τον Luke Skywalker. Τότε τον υποδύεται ο Alec Guinness.

  Anakin

  Anakin Skywalker: Από το πρώτο επεισόδιο και όντας σε πολύ μικρή ηλικία ο Anakin δείχνει να είναι το πουλέν τον Jedi. Οι προφητείες που κάνουν λόγο για κάποιον που θα φέρει την ισορροπία στην Δύναμη μοιάζουν να ταιριάζουν γάντι με την περίπτωσή του. Έτσι, ο Άνακιν αφήνει την ζωή του σαν σκλάβος στον Τατουίν και κυνηγάει την μοίρα του η οποία τον οδηγεί στο να περάσει στην σκοτεινή πλευρά της Δύναμης για να σώσει την αγαπημένη του Πάντμε (ενώ έχει ήδη αποτύχει να σώσει την μητέρα του).

  Luke-Skywalker-Tatooine

  Luke Skywalker: Παιδί του Anakin Skywalker και της Queen Amidala (Padme). Οι διασωθέντες Jedi Yoda και Obi-Wan Kenobi χωρίζουν τον Luke από την αδερφή του (Princess Leia) και τον παραδίδουν στον θείο του στον πλανήτη Τατουίν για να τον κρύψουν από τον πατέρα του και την αυτοκρατορία. Στο episode 4 ο Luke μέσα από μια σειρά από συγκυρίες αρχίζει να μαθαίνει για την Δύναμη και να ακολουθεί τον δρόμο των Jedi.

  Lightsabers: Όλοι όσοι πιστεύουν στην Δύναμη (Jedi και Sith) δεν χρησιμοποιούν λέιζερ όπλα αλλά μάχονται με φωτόσπαθα, ένα πιο εξευγενισμένο και ιπποτικής φύσεως όπλο. Τα φωτόσπαθα είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα και ο χειρισμός τους απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες.

  Amidala

  Queen Amidala: Την υποδύεται η Natali Portman. Άλλη της προσφώνηση είναι το Padme.  Είναι βασίλισσα στον πλανήτη Naboo απ’ όπου ο Darth Sidious ξεκινάει τα σχέδιά του για την ανατροπή των Jedi και την δημιουργία της αυτοκρατορίας.

  Galacticsenate

  The Senate – Galactic Power: Ο ανώτατος πολιτικός θεσμός της γαλαξιακής δημοκρατίας. Με μια σειρά από ραδιουργίες ο γερουσιαστής Palpatine ενισχύει τις δυνάμεις του και κατά την διάρκεια του Πολέμου των Κλώνων (episode 2) γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος της γερουσίας την οποία και εν τέλει διαλύει στα χρόνια της αυτοκρατορίας.

  Nabboo

  The Naboo: Πλανήτης στον οποίο είναι Βασίλισσα η Queen Amidala. Η πλοκή του πρώτου επεισοδίου ξεκινάει με τον εμπορικό αποκλεισμό αυτού του πλανήτη (Σχέδιο του Sidious).

  r2-d2

  R2-D2: Το θρυλικό ρομπότ του Star Wars. Ανήκει στην κατηγορία των ρομπότ με την δική τους γλώσσα, κάτι ευχάριστους ήχους. Βασικός του σκοπός είναι να εκτελεί εντολές εν ώρα πτήσης βοηθώντας τον πιλότο του μαχητικού. Όμως ο R2-D2 έχει πολλά ταλέντα.

  C-3PO

  C-3PO: Ο έτερος πρωταγωνιστής ρομπότ. Τον δημιούργησε ο Anakin Skywalker όντας σκλάβος στον πλανήτης Tatooine. Πρόκειται για ρομπότ με γνώσεις του Savoir Vivre και κανόνες ευγένειας. Συχνά τσακώνεται με τον άτακτο R2-D2 αλλά το δίδυμό τους είναι αχώριστο.

  sith-darth-maul-1

  Darth Maul: Ο αδικοχαμένος Sith του πρώτου επεισοδίου. Οι Sith είναι πάντα δύο. Ένας δάσκαλος και ένας μαθητής και έτσι στο Phantom Menace ενώ ο δάσκαλος παραμένει μυστήριο (αν και οι περισσότεροι) κατάλαβαν ο μαθητής του κάνει την εμφάνισή του και δίνει θρυλικές μάχες με τους Jedi. Με το διπλό του φωτόσπαθο σκοτώνει τον Qui-Gon Jinn και έπειτα πέφτει από το φωτόσπαθο του Obi-Wan Kenobi.

  count

  Count Dooku: Αντικαθιστά τον Darth Maul σαν μαθητής του Sidius και γίνεται Sith με το όνομα Darth Tyranus. Ο Dooku είναι και αυτός πρώην Jedi που περνάει στην σκοτεινή πλευρά της δύναμης. Τον υποδύεται ο Christopher Lee και έχει τέλος χειρότερο και απ’ του Σάρουμαν.

  palpatine_tfu

  (Supreme) Senator Palpatine – Emperor – Darth Sidious: Ο αυτοκράτορας και ηγέτης των Sith δεν ήταν πάντα αυτοκράτορας. Στα episodes 1 και 2 είναι ο υπεράνω υποψήφιας γερουσιαστής Πάλπατιν που στήνει την μια μηχανορραφία μετά την άλλη (σκηνοθετεί μέχρι και την απαγωγή του) και στο episode 3 φροντίζει ώστε ο πλέον ταλαντούχος Jedi Anakin Skywalker να περάσει στην σκοτεινή πλευρά και να γίνει μαθητής του.

  Darth_Vafer

  Darth Vader: Είναι μαζί με τον Yoda οι πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες του Star Wars. Ο Vader που γεννιέται μέσα από τις στάχτες του fallen Jedi Anakin Skywalker και γίνεται το εκτελεστικό χέρι της αυτοκρατορίας. Στις συγκλονιστικές σκηνές του episode 3 όταν ο Anakin γίνεται Lord Vader και μετά την ήττα του στην μάχη από τον Obi-Wan βλέπουμε έντονα την εσωτερική μάχη του Vader ανάμεσα στο καλό και το κακό. Κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον γιό του στην συνέχεια. Μιλάμε για τον απόλυτο Star Wars χαρακτήρα.

  tattoine

  Tatooine: Πλανήτης που μεγαλώνουν τόσο ο Anakin όσο και ο Luke Skywalker αλλά και περνάει την εξορία του ο Obi-Wan. Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας διαδραματίζεται σε αυτόν τον πλανήτη.

  Zam

  Zam Wesell: H μόνη γυναίκα Bounty hunter του Star Wars. Με τον όρο Bounty hunter η ταινία αναφέρεται στους χωρίς ηθική φιλοχρήματους τύπου του γαλαξία που έχουν ως μόνο συμφέρον τους το χρήμα και πληρώνονται (συνήθως από του Sith) για να κάνουν ότι τους ζητηθεί (κυρίως να σκοτώνουν). Η Ζam μαζί με τον Jango Feet προσπαθούν να δολοφονήσουν την Queen Amidala και πριν οι Jedi την συλλάβουν ο ίδιος ο Jango την δολοφονεί.

  jango+fett

  Jango Fett: Πάνω στο DNA αυτού του Bounty Hunter έχει στηριχτεί η δημιουργία του στρατού των κλώνων που ο Sidius έχει ζητήσει ώστε να δικαιολογήσει τον κίνδυνο που απειλεί την δημοκρατία και τις αυξημένες του εξουσίες.

  Boba Fett: Γιός του Jango Fett και πραγματικός κλώνος του πατέρα του ο Boba εκπαιδεύεται ώστε να εξελιχθεί στον πιο θανατηφόρο Bounty Hunter του Γαλαξία. Του δίνεται η ευκαιρία να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του όταν έρχεται αντιμέτωπος με δυνάμεις των επαναστατών.

  Leia-Organa

  Princess Leia Organa: Κόρη του Anakin και της Amidala όπως και ο Luke για τον οποίο όμως μαθαίνει στο τέλος των επεισοδίων ότι είναι αδέρφια. H Leia είναι πριγκίπισσα του πλανήτη Alderaan, μέλος της γερουσίας, αλλά και μέλος των επαναστατών κατά της αυτοκρατορίας.

  han-solo

  Han Solo: Ο μποέμ, γόης κα ανατρεπτικός ήρωας του Star Wars. Δεν γουστάρει την αυτοκρατορία, αλλά δεν τάσσεται και με τους επαναστάτες 100%. Κάνει λαθρεμπόριο, συναναστρέφεται με αποβράσματα, αγαπάει το σκάφος του (Millenium Falcon) παρότι είναι παλιό και φυσικά ερωτεύεται την ωραία της παρέας (Leia). Ενώ όλοι τον κατηγορούν ως ανήθικο κι συμφεροντολόγο στο τέλος πάντα γυρνάει και βοηθάει. Sorry Han αλλά κάποια στιγμή σε ξεπέρασε σε όλα ο Captain Malcolm Reynolds (και ο νοών νοείτω).

  Chewbacca

  Chewbacca: Ο αχώριστος φίλος του Han. O Chewbacca είναι Wookie και μιλάει με κραυγές. Μαλλιαρός, γλυκούλης και με απίστευτη φυσική δύναμη θυμίζει στον Han να είναι άνθρωπος όταν το ξεχνάει και θα ήταν με διαφορά ο πιο γλυκούλης χαρακτήρας αν δεν του έκλεβε την δόξα ο R2D2.

  Rebels: Η φωνή του γαλαξία απέναντι στην αυτοκρατορία. Με πίστη στην αναγέννηση των Jedi είναι όλοι όσοι οργανώθηκαν απέναντι στα σχέδια της αυτοκρατορίας για απόλυτη υποταγή.

  Stormtroopers_SWR

  Stormtroopers: Ο στρατός της αυτοκρατορίας. Ποσότητα και πουθενά ποιότητα. Πολλοί τον αριθμό, αλλά πραγματικά χρυσό μετάλλιο βλακείας. Πολλά μπράβο σε όποιον σχεδίασε την στολή τους.

  Death-Star-

  Death Star: Ο πανίσχυρος διαστημικός σταθμός της αυτοκρατορίας. Τον βλέπουμε για πρώτη φορά να κατασκευάζεται στο τέλος του episode 3, στο episode 4 τον βλέπουμε να διαλύεται από τον Luke και επιστρέφει δριμύτερος στο episode 5. Πάντως με αστέρι δεν μοιάζει.

  ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ