To NBA θέλει ξενύχτι

0
395

Πρώτα πρέπει να πείσεις γνωστούς, φίλους και κυρίως την φίλη σου ότι έχεις να κάνεις μια δουλειά στις 3 τα ξημερώματα. Πόσοι άραγε άνθρωποι πιάνουν δουλειά στις 3 τα ξημερώματα; Αυτό σκέφτομαι –μισοκοιμισμένος – καθώς οδηγώ για να συναντήσω τα παιδιά του ΝΒΑ Greece και να παρακολουθήσω μαζί τους τον πρώτο αγώνα των φετινών τελικών του NBA μεταξύ San Antonio Spurs και Miami Heat. Σταματάω σε ένα περίπτερο. Να πάρω καφέδες ή μπύρες;

Τα γραφεία τους στο κέντρο της πόλης θυμίζουν έναν χώρο που το πρωί είναι γεμάτος ζωή με έναν δημοσιογραφικό στρατό να τρέχει. Όμως τα βράδια είναι συνήθως οι τέσσερις τους: Χάρης Σταύρου, Στέφανος Μακρής, Κώστας Κουκούσης και Λεωνίδας Πιστιόλης. Ο πέμπτος της παρέας και προϊστάμενος της ομάδας Στέφανος Τριαντάφυλλος έχει πρωινά καθήκοντα και έτσι ξενυχτάει με τους υπολοίπους μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Φυσικά, τώρα είναι NBA Finals και ο Στέφανος ήταν εκεί. Κάθονται στις καρέκλες τους μπροστά από 2 οθόνες ο καθένας. Διαχειρίζονται το site, τα social media, το live chat που κατακλύζεται από τα εγχώρια NBA αρρωστάκια. Τις προάλλες στα ημιτελικά είχε 600 άτομα συνδεδεμένα στις 5 το πρωί μου λέει ο Χάρης. Αρχίζουμε να μιλάμε για τους τελικούς. Προγνωστικά, ομάδες, παίκτες, επιδόσεις, αναλύσεις, η χαμένη περυσινή ευκαιρία των σπιρουνιών. Η ομάδα βλέπει Spurs για φέτος (αυτή τη στιγμή το San Antonio προηγείται με 2-1).

Ξέρω ακούγεται τετριμμένο αλλά είναι τόσο ωραίο να βλέπεις ανθρώπους που κάνουν το χόμπι τους δουλειά τους. Γιατί ναι αν δεν το γουστάρεις κάργα δεν γίνεται να κοιμάσαι κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι και να ξυπνάς στις 8 το βράδυ. Να πιάνεις δουλειά στις 2 τη νύχτα για να καλύπτεις δημοσιογραφικά ένα πρωτάθλημα μιας χώρας που έχει με την Ελλάδα διαφορά 7 ωρών στην καλύτερη και 11 στην χειρότερη περίπτωση (ανατολική – δυτική ακτή). Δημοσιογράφοι που προσπαθούν να ξεπεράσουν τις ωριαίες ατράκτους και να αναπαράγουν real time το τι συμβαίνει απ’ την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Αυτό είναι το NBA Greece.

sport24-9 sport24-7 sport24-5 sport24-3 sport24-1

Πως ξεκίνησαν όλα; Με το NBA και με το NBA Greece;
Στέφανος Τ.: Να σου πω την αλήθεια δεν θυμάμαι από πότε ξεκίνησα να ασχολούμαι με το NBA. Νομίζω πως άρχισα με τα ηλεκτρονικά. Με ένα b-ball στο Amstrad 512 με Jabaar. Ναι αυτό βοήθησε πολύ να αρχίσει η NBA λατρεία. Με το NBA Greece όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2011. Ξεκίνησαν από τα τότε playoff. Το Sport24.gr φιλοξενεί επί της ουσίας το επίσημο site του NBA. Ήμασταν από τις πρώτες απόπειρες του NBA global να “ανοίξει σε διάφορες χώρες” υπό την ομπρέλα του NBA.com. Στην Ευρώπη έχει κάτι αντίστοιχο η Ιταλία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Ισπανία, ενώ έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο σε πάρα πολλές χώρες: Ινδονησία, Αυστραλία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική. Εμείς ήμασταν από τους πρώτους που μπήκανε σε αυτή την διαδικασία.

Κώστας: Εγώ μαζί με τον Στέφανο Μ. είμαστε εδώ από τις πρώτες μέρες που άνοιξε το site. Πρέπει να ήρθα εδώ περίπου 15 μέρες αφότου ξεκίνησε η φάση. Ναι ήταν Μάιος του 2011, ήταν πολύ φρέσκο. Είχε πλάκα ανοίξαμε με playoff. Πολύ δουλειά όπως φαντάζεσαι.

Λεωνίδας: Με το NBA Greece ασχολούμαι τα τελευταία 2 χρόνια. Τα πράγματα είναι απλά. Μ’ αρέσει πολύ η δουλειά αυτή και γι’ αυτό άλλωστε την κάνω.

Σας βοηθάνε καθόλου οι Αμερικάνοι;
Στέφανος Τ.: Με την Αμερική έχουμε εβδομαδιαία επικοινωνία. Μιλάμε για τις ανάγκες μας, ή για πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Ζητάμε πράγματα πολλές φορές στο video, ή στο περιεχόμενου του site όπου αλήθεια είναι ότι καλύπτουμε από μόνοι μας σχεδόν ότι χρειαζόμαστε. H καθοδήγησή τους και η βοήθειά τους είναι πολύ σημαντική. Μας κάνουν τις προτάσεις τους, αλλά ακούν και τις δικές μας. Δεν μας λένε πολλά όχι.

Φέτος είχαμε και την περίπτωση ενός Έλληνα του Γιάννη Αντετοκούμπο που έκανε το NBA ντεμπούτο του. Αυτό το γεγονός βοήθησε το site σας να προσελκύσει και άλλο κόσμο;
Στέφανος Τ.: Βοήθησε πάρα πολύ. Έδωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και είδαμε και από τους Αμερικάνους μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς. Γιατί εντάξει δεν πήγε σε ομάδα που πρωταγωνιστεί ο Γιάννης και οι Αμερικάνοι παρόλα αυτά είδαμε ότι μας ζητάγανε συνέχεια θέματα που τον αφορούσαν. Ότι δημοσίευμα δικό μας είχε να κάνει με τον Γιάννη το ήθελαν και το προωθούσαν. Ήμασταν βέβαια ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για όλο αυτό και το περιμέναμε από το καλοκαίρι. Μπορεί να σου πει και ο Χάρης που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα.

Χάρης: Ναι φυσικά και βοήθησε. Αλλά και ο Γιάννης να μην ήταν ξέρουν ότι ουσιαστικά το δικό τους προϊόν πουλάμε και τους ενδιαφέρει να το κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται. Είναι πολύ υποστηρικτικοί και δεν διστάζουν να δοκιμάζουν πράγματα.

Πώς είναι να δουλεύεις (μόνο) νύχτα;
Στέφανος Τ.: Εδώ να σου πούνε τα παιδιά που κάνουν όλο το ξενύχτι εγώ είμαι εδώ μόνο στους τελικούς.

Στέφανος Μ: Πες το μη ντρέπεσαι… Δεν ασχολούμαι τα βράδια!

Στέφανος Τ.: Είναι που εγώ δουλεύω και στο Sport24 και ξέρεις είμαι συνήθως πρωί οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται να κάθομαι και για τους αγώνες. Γενικά είμαι του μπάσκετ. Ελληνικό, Eυρωλίγκα, ΕΣΚΑ, NBA. Εξάλλου το μπάσκετ είναι ένα.

Χάρης: Πες Στέφανε και για την ομάδα που προπονείς (γέλια). Κοιτά εμείς εδώ σαν ομάδα νομίζω κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Μας έχει δοθεί αυτή η ευκαιρία και κάνουμε δουλειά το όνειρο που έχουμε από μικροί. Κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Και είναι και κάτι δημιουργικό. Το ξενύχτι νομίζω το συνηθίζεις όταν βρεις ρυθμό. Είναι λίγο δύσκολο βέβαια, αλλά είναι μια συνήθεια για εμάς.

Στέφανος Μ.: Κοίτα τώρα αυτό τον καιρό είναι πιο εύκολη η δουλειά. Είναι playoff είναι πολύ πιο λίγα τα παιχνίδια. Στην regular season είναι πολύ περισσότερα. Υπάρχουν 2 φορές την εβδομάδα που έχει από 12 παιχνίδια. Και εντάξει είναι και δύο φορές το χρόνο που έχει από 14 μέσα σε μια μέρα. Και μετά πρέπει να γράψουμε για όλα αυτά. Βασικά όπως καταλαβαίνεις δουλεύουμε μόνο βράδυ. Πιάνουμε δουλειά στις 2 συνήθως. Και σχολάμε μετά που θα τελειώσουν τα παιχνίδια. Γράφουμε και την ανάλυση του αγώνα και μετά αν έχει γίνει κανένα απρόοπτο, όπως κανένας τραυματισμός, πρέπει να περιμένουμε και το ρεπορτάζ. Εντάξει ευτυχώς τα επίσημα report του NBA βγαίνουν αρκετά γρήγορα δεν μπορώ να πω. Άρα πέφτουμε για ύπνο άλλοι 8 άλλοι 9 το πρωί.

Με το trade deadline που πέφτει κάπου κοντά στο All – Star, εκεί δεν έχει πάλι δύσκολες ώρες δουλειάς;
Στέφανος Μ.: Ναι εκεί τα τρία τελευταία χρόνια το καλύπτουμε όλο live, αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο γιατί η προθεσμία είναι πρωί στην Αμερική οπότε για εμάς αυτό πέφτει απόγευμα. Όλα τα λεφτά είναι από 1η Ιουλίου που ξεκινάνε οι υπογραφές στην Αμερική οπότε έχουμε και τότε ξενύχτια για να δούμε τις μετακινήσεις. Το ποιος παίχτης υπέγραψε σε ποια ομάδα.

Λεωνίδας: Προσωπικά δεν έχω σταθερές ώρες. Φυσικά αν δεν ξημερώσει δεν κοιμάμαι. Γίνεται λίγο αρρώστια ξέρεις όλο αυτό. Το να κάνεις τη νύχτα μέρα. Σκέψου ότι τώρα τις τέσσερις τελευταίες μέρες είχαμε κενό και όπως καταλαβαίνεις θα ήταν φυσικό ένας άνθρωπος να το εκμεταλλευτεί και να κοιμηθεί μια λογική ώρα. Ε λοιπόν εγώ δεν! Ακόμα και στο ρεπό μου ξενυχτάω. Έχει αλλάξει το βιολογικό μου ρολόι.

Κώστας: Ειδικά τα πρώτα χρόνια μέχρι να γίνουμε και λίγο περισσότεροι ήταν ζόρικη η φάση. Είναι χειρότερα και από φαντάρος, εγώ πέρυσι στο στρατό κοιμόμουν λίγο παραπάνω απ’ ότι τα περισσότερα χρόνια με το NBA. Αντί να κοιμάσαι στις 12 το βράδυ και να ξυπνάς 8 το πρωί, κοιμάσαι 12 το μεσημέρι και ξυπνάς 8 το βράδυ.

Στέφανος Μ: Θυμάμαι το 2011 που ξεκινήσαμε με τον Κώστα στα πρώτα μας playoff ως NBA Greece. Ξυπνάγαμε Δευτέρα και κοιμόμασταν Πέμπτη. Καλά εντάξει είμαστε και μεις λίγο πωρωμένοι με το NBA, μας άρεσε πάρα πολύ αυτό που κάναμε. Και ήμασταν πάντα εναλλάξ βάρδιες. Οπότε ήτανε και οι αγώνες κολλητά, δεύτερος και τρίτος γύρος playoff και το πρόγραμμα ήτανε βραδινό ξύπνημα Δευτέρα και ύπνος ξανά Πέμπτη βράδυ. Θυμάμαι με ρώταγαν οι φίλοι μου τι ώρα ξύπνησες και απαντούσα ποια μέρα; Χωρίς υπερβολή. Χάνεις λίγο την αίσθηση του χρόνου αλλά τουλάχιστον καταλαβαίνεις αν είναι μέρα ή νύχτα.

Κώστας: Στην αρχή δεν το καταλαβαίναμε αλλά όσο περνάει ο καιρός και μετά ξεκίνησε η νέα σεζόν το νιώσαμε στο πετσί μας. Είναι δύσκολο πράγμα να κάνεις τη νύχτα μέρα.

sport24-8 sport24-6 sport24-4 sport24-2

Ας μιλήσουμε τώρα λίγο για τις ομάδες που υποστηρίζει ο καθένας;
Στέφανος Μ.: Εγώ υποστηρίζω τους Brooklyn Nets. Ήμουν New Jersey λόγω του Drazen Petrovic και του Keith Van Horn, αν και αυτόν μόνο εγώ τον ξέρω.

Κάνεις λάθος.
Στέφανος Μ.: Α ωραία. Ήταν ωραίος παίχτης είχε και τις κάλτσες μέχρι το γόνατο. Λατρεία.

Δηλαδή δεν γούσταρες Derreck Coleman;
Στέφανος Μ.: Μ’ άρεσε πολύ εντάξει, αλλά από Drazen έγινα New Jersey ε και μετά με τον Van Horn τους λάτρεψα. Τότε έβγαινε το περιοδικό ‘Τρίποντο’ και είχε κάνει πολλά αφιερώματα στους Nets και είχα κολλήσει άσχημα. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα έχει γίνει κάπως καλύτερη αν και πήγε στην εύκολη λύση να μαζέψει βετεράνους από την Βοστόνη. Φέτος, ομολογώ περίμενα περισσότερα.

Στέφανος Τ.: Εγώ είμαι San Antonio Spurs. Τους γουστάρω πριν τον Duncan από το 1994. Ναι από τότε. Μου άρεσαν γιατί φορούσαν μαύρα. Παρακολουθώ φουλ έκτοτε. Regular season και playoffs. Πλέον βέβαια ότι και όσο προλαβαίνουμε.

Κώστα εσύ;
Κώστας: Εγώ υποστηρίζω Lakers (Γέλια από όλη την υπόλοιπη ομάδα).

Στέφανος Μ.: Ναι, πήγε στα δύσκολα ο Κώστας.

Κώστας: Ε δεν γίνεται να έχεις κάθε χρόνο την καλύτερη ομάδα. Περιμένουμε και τον Kobe. Θεωρώ ότι θα γυρίσει φέτος να δούμε βέβαια και σε τι κατάσταση. Και έχει 2 χρόνια ακόμα να παίξει. Είναι αυτό που λέμε στην Ελλάδα ‘σκύλος’. Λίγο πολύ το περιμέναμε ότι δεν θα πάνε πολύ καλά οι Lakers φέτος.

Λεωνίδα;
(Γέλια από όλους μαζί).

Στέφανος Μ.: Έλα πες τι ομάδα είσαι μην ντρέπεσαι..

Λεωνίδας: Καταρχήν να σου πω ότι εγώ παρακολουθώ το NBA περίπου από το 1989.

Στέφανος Μ.: Ναι, έτσι πες ότι είσαι ο μεγαλύτερος.

Λεωνίδας: Είπα από το 1987 τι άλλο θες να πω. Οι πρώτες εικόνες που έχω στο μυαλό μου είναι από τους τελικούς του 1987 ήτανε τότε αυτό το κλασικό Leikers εναντίον Celtics. Νομίζω ότι αν το σκεφτείς και για να προδώσω την ηλικία μου όλοι λίγο πολύ στα 10 μας αρχίσαμε να ασχολούμαστε. Ναι, εγώ λοιπόν υποστηρίζω New York Knicks. Αυτή την ομάδα γουστάρω. Φέτος δεν πήγαμε καλά παρότι υπήρχαν προσδοκίες αλλά άστους να λένε.

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ αγώνες από κοντά;
Μια μικρή μελαγχολία (σχεδόν) απ’ όλους.

Στέφανος Τ.: Εγώ έχω δει στο Madison Square Garden στη Νέα Υόρκη ένα παιχνίδι των Knicks ενάντια στους Hawks.

Κώστας: Είναι το μαράζι μας ότι δεν έχουμε δει από κοντά NBA. Αλλά από την άλλη εγώ προσωπικά έχω να μπω σε αεροπλάνο από τεσσάρων χρονών και το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά. Αν είναι λόγω δουλειάς να πρέπει να μπω σε αεροπλάνο θα φροντίσω να μπω μεθυσμένος, κοιμισμένος και γω δεν ξέρω πώς. Δεν θυμάμαι καν πως είναι αλλά δεν γουστάρω και πολύ. Γενικά δεν αντέχω τα ταξίδια τώρα που το σκέφτομαι. Δηλαδή πάνω από τρεις ώρες είτε με αυτοκίνητο, είτε με λεωφορείο, είτε με πλοίο δεν αντέχω αρχίζω και φλιπάρω.

Ε εντάξει το καλοκαίρι δίνουν πλέον ομάδες του NBA φιλικά στην Ευρώπη. Θα παίξουν και οι Bucks του Αντετοκούμπο στο Λονδίνο αν θυμάμαι καλά; Πήγαινε να δεις κάνα τέτοιο.
Κώστας: Ναι εντάξει σωστά. Αυτό γίνεται. Να εδώ πες τα στον Στέφανο Τ. Αυτός αποφασίζει ποιος θα πάει και που. Αυτό το συζητάω. Φέτος έχει και Μουντομπάσκετ στην Ισπανία, και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για υψηλού επιπέδου μπάσκετ από κοντά. Δεν πολύ ασχολούνται με αυτό βέβαια οι Αμερικάνοι. Θα στείλουν όχι τους 10 πρώτους αλλά τους αμέσως επόμενους παίκτες. Σιγά την διαφορά θα μου πεις;

Στέφανος Μ.: Ναι μωρέ ο Aldridge, ο Westbrook, o Paul George μέτριοι παίκτες.

sport24-10

Κείμενο: Κωστής Πιερίδης

Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

NBA Greece

Το NBA Greece στο Facebook 

Πρώτη Δημοσίευση: 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.